Co je to distribuce


Linuxové distribuce jsou operační systémy založené na jádru Linux, které obsahují kombinaci vlastního jádra, ovladačů, aplikací a nástrojů pro správu systému. Každá distribuce má své vlastní charakteristiky a cílí na odlišnou skupinu uživatelů.

Zde je seznam některých populárních Linuxových distribucí:

  • Ubuntu: Uživatelsky přívětivá distribuce s velkou komunitou a pravidelnými vydáními.

  • Debian: Stabilní a široce používaná distribuce s velkým výběrem balíčků softwaru.

  • Fedora: Distribuce sponzorovaná Red Hatem zaměřená na inovace a volný software.

  • CentOS: Distribuce podporovaná komunitou, která je odvozena z Red Hat Enterprise Linux.

  • Mint: Uživatelsky přívětivá distribuce založená na Ubuntu, která se snaží být snadno použitelná a přizpůsobitelná.

  • Arch: Distribuce s rolovacím vydáváním, která umožňuje uživatelům přizpůsobit si systém svým specifickým potřebám.

  • Manjaro: Uživatelsky přívětivá distribuce založená na Archu, která se snaží učinit snadným použití Arch pro začátečníky.

  • openSUSE: Distribuce podporovaná komunitou, která nabízí širokou škálu prostředí pro pracovní plochu a možnosti pro vývojáře a správce systému.

Toto je pouze malý výběr z mnoha různých Linuxových distribucí, které jsou k dispozici. Další populární distribuce zahrnují CentOS, Fedora a Slackware.

Linuxové distribuce vznikly na základě jádra Linux, které bylo poprvé vyvinuto Linusem Torvaldsem v roce 1991. Jádro Linux se brzy stalo základem pro mnoho různých typů operačních systémů, také známých jako distribuce nebo "distrosy".

První distribuce Linuxu byla vytvořena v roce 1992 a nazývala se Softlanding Linux System (SLS). Byla založena na jádře Linux 1.0 a obsahovala několik užitečných aplikací, jako je editor vi a kompilátor GCC.

V průběhu let se Linuxové distribuce rozšířily a zlepšily a staly se oblíbeným způsobem, jak získat operační systém s otevřeným zdrojovým kódem. Mnoho distribucí se také vyznačuje použitím balíčkovacího systému, což je systém pro správu softwaru, který umožňuje snadno instalovat, aktualizovat a odstraňovat aplikace a knihovny. Balíčkovací systém umožňuje uživatelům snadno získat potřebný software a zároveň zjednodušuje správu systému.

V současnosti existuje mnoho různých Linuxových distribucí s různými cílovými skupinami a funkcemi. Některé jsou zaměřeny na jednoduché použití pro koncové uživatele, zatímco jiné jsou určeny pro vývojáře nebo správce systémů. Množství dostupných distribucí znamená, že existuje možnost vybrat si distribuci, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám a preferencím.

Jednoduše řečeno, některé Linuxové distribuce jsou obecně považovány za široce používanější než jiné. Podle dat z webu DistroWatch jsou v prosinci 2021 nejpopulárnější Linuxovou distribucí podle počtu zobrazení stránek Ubuntu, následovaná Debianem, Fedorou a Manjarem. Tyto distribuce jsou oblíbené mezi širokou škálou uživatelů, včetně domácích uživatelů, vývojářů a správců systémů.

Je důležité mít na paměti, že oblíbenost konkrétní distribuce se může během času měnit a různé zdroje mohou uvádět různá žebříčkování. Je také vhodné zvážit, že data o počtu zobrazení stránek nemusí přesně odrážet počet uživatelů pro konkrétní distribuci, protože někteří uživatelé mohou navštěvovat web častěji než jiní.