Co je MacOS


MacOS je operační systém od společnosti Apple, který je určen pro počítače Mac. Je postaven na jádře Unixu a je dodáván s řadou aplikací a nástrojů pro práci s dokumenty, komunikaci, zábavu a další účely. macOS je navržen tak, aby poskytoval uživatelům intuitivní a příjemné prostředí pro práci s počítačem. Jeho součástí jsou například aplikace Safari pro prohlížení webu, Mail pro práci s e-maily, Photos pro správu fotografií a mnoho dalších. macOS je k dispozici v různých verzích a je aktualizován pravidelně, aby poskytoval nové funkce a vylepšení.

Historie operačního systému macOS sahá až do roku 1984, kdy byl společností Apple představen první počítač Mac. Tento počítač používal operační systém s názvem System 1, který byl postaven na jádře Unixu a poskytoval uživatelům grafické uživatelské rozhraní s ikonami a ovládacími prvky.

V průběhu let se operační systém pro počítače Mac vyvíjel a vydávaly se nové verze s řadou vylepšení a nových funkcí. Mezi nejznámější verze patří například System 7, který byl představen v roce 1991 a přinesl podporu pro sítě a nové grafické efekty, nebo Mac OS X, které bylo představeno v roce 2001 a přineslo zcela nové uživatelské rozhraní a podporu pro vícejádrové procesory.

V současnosti se operační systém pro počítače Mac nazývá macOS a je k dispozici v různých verzích s řadou vylepšení a nových funkcí, jako jsou například Siri, Apple Pay nebo šifrování dat.

Verze:

  • Operační systém macOS je k dispozici v různých verzích, které jsou vydávány společností Apple pravidelně s cílem poskytnout uživatelům nové funkce a vylepšení. Některé z nejznámějších verzí jsou:

  • macOS Big Sur: Tato verze byla vydána v roce 2020 a přináší řadu vylepšení, jako je nové uživatelské rozhraní, vylepšené notifikace a integraci s aplikací Control Center.

  • macOS Catalina: Tato verze byla vydána v roce 2019 a přináší podporu pro aplikace z Mac App Store, které mohou být spouštěny na počítačích Mac bez nutnosti instalace.

  • macOS Mojave: Tato verze byla vydána v roce 2018 a přináší nové funkce, jako je Dark Mode, Dynamický desktop a Finder Quick Actions.

  • macOS High Sierra: Tato verze byla vydána v roce 2017 a přináší vylepšení pro prohlížeč Safari, fotoaparát a grafické výkony.

macOS Sierra: Tato verze byla vydána v roce 2016 a přináší podporu pro Apple Pay, integraci s iOS zařízeními a novou aplikaci Siri.

V současnosti je nejnovější verzí operačního systému macOS Big Sur.

Instalace a použití:

Operační systém macOS je určen pouze pro počítače Mac od společnosti Apple. Jeho instalace je možná na většině počítačů Mac, které jsou vybaveny procesorem Intel nebo Apple M1 a splňují další požadavky na hardware.

Pokud chcete zjistit, zda váš počítač splňuje požadavky pro instalaci MacOS, můžete zkontrolovat seznam podporovaných modelů na webových stránkách společnosti Apple nebo zkontrolovat specifikace vašeho počítače a porovnat je s požadavky pro danou verzi MacOS.

Pokud chcete nainstalovat MacOS na počítač s procesorem Intel, můžete použít instalační obraz z webových stránek společnosti Apple nebo z jiného ověřeného zdroje a vytvořit instalační médium, například bootovatelné USB zařízení nebo DVD. Poté můžete spustit instalaci podle pokynů na obrazovce.

Pokud chcete nainstalovat MacOS na počítač s procesorem Apple M1, můžete použít přímo instalační program, který je součástí operačního systému. Stačí spustit instalační program a postupovat podle pokynů na obrazovce.

Hackintosh:

Hackintosh je počítač, který je vybaven procesorem od jiného výrobce než Apple a má nainstalovaný operační systém MacOS. Tento počítač tedy není oficiálně podporován společností Apple, ale uživatelé ho často vytvářejí s cílem využívat výhody operačního systému MacOS na počítači s nižšími náklady nebo s jinými specifikacemi než počítače Mac.

Vytváření hackintoshu může být komplikované a vyžaduje určitou technickou znalost, protože je třeba zajistit, aby všechny komponenty počítače byly kompatibilní s MacOS. Navíc je třeba dodržovat licenční podmínky společnosti Apple a nesmíte používat pirátské kopie operačního systému.

Je třeba mít na paměti, že společnost Apple nemá zájem na podpoře hackintoshů a může se stát, že některé funkce nefungují správně nebo že se objeví problémy s hardwarem. Pokud se rozhodnete vytvořit hackintosh, je důležité, abyste se seznámili s riziky a vzali na vědomí, že nemůžete vyžadovat podporu od společnosti Apple.