Co je Linux


Linux je operační systém, který je postaven na jádře Unixu a je distribuován pod licencí GNU (General Public License). Jeho kód je volně dostupný a může být používán, upravován a distribuován bezplatně.

Linux je používán na mnoha typech zařízení, včetně počítačů, serverů, chytrých telefonů a dalších zařízení s internetem věcí (IoT). Jeho popularity se rozšířila zejména díky svému otevřenému přístupu a schopnosti být přizpůsobený široké škále použití.

Linux je distribuován v různých verzích, které se nazývají distribuce (distros). Každá distribuce je založena na jádře Linuxu a obsahuje řadu aplikací a nástrojů pro práci s počítačem. Některé z nejznámějších distribucí Linuxu jsou například Ubuntu, Debian, Fedora nebo CentOS.

Historie operačního systému Linux sahá až do roku 1991, kdy byl Linus Torvalds, tehdy student na univerzitě v Helsinkách, začal vyvíjet jádro operačního systému s názvem Linux. Jádro bylo založeno na jádře Unixu a Torvalds ho zveřejnil pod licencí GNU, což umožnilo ostatním uživatelům volně používat, upravovat a distribuovat kód.

V průběhu let se Linux stal populárním operačním systémem pro různé typy zařízení, včetně počítačů, serverů, chytrých telefonů a dalších zařízení s internetem věcí (IoT). Jeho otevřený přístup a schopnost být přizpůsobený široké škále použití byly klíčovými faktory pro jeho rozšíření.

Dnes existuje řada distribucí Linuxu, které jsou určeny pro různé účely a cílové skupiny uživatelů. Některé z nich jsou navrženy pro běžné uživatele a obsahují řadu aplikací pro práci s dokumenty, prohlížení webu a další účely, zatímco jiné jsou určeny pro odborné použití a obsahují nástroje pro vývojáře a sysadminy.

Linus Torvalds je finský programátor a vývojář operačních systémů, který je nejznámější jako tvůrce jádra operačního systému Linux.

Torvalds se narodil v roce 1969 v Helsinkách a studoval na univerzitě v Helsinki. V roce 1991 začal vyvíjet jádro operačního systému s názvem Linux, které bylo založeno na jádře Unixu. Jádro bylo zveřejněno pod licencí GNU, což umožnilo ostatním uživatelům volně používat, upravovat a distribuovat kód.

Linux se stal velmi populárním operačním systémem pro různé typy zařízení, včetně počítačů, serverů, chytrých telefonů a dalších zařízení s internetem věcí (IoT). Torvalds se stal významnou osobností v oblasti vývoje operačních systémů a získal řadu ocenění za svůj přínos v této oblasti.

Dnes Torvalds pracuje pro společnost Linux Foundation a stále se podílí na vývoji jádra Linuxu. Je také známý svým otevřeným přístupem k vývoji software a schopností vést komunitu vývojářů kolem projektu Linux.

Distribuce:

Zde je seznam některých populárních distribucí Linuxu:

  1. Ubuntu: Vydání distribuce: uživatelsky přívětivá distribuce s velkou komunitou a pravidelným vydáváním nových verzí.

  2. Debian: Distribuce, která se vyznačuje velkým množstvím funkcí, jako je např: Debian: stabilní a široce používaná distribuce s velkým výběrem softwarových balíčků.

  3. Fedora: Fedora: Distribuce sponzorovaná společností Red Hat a zaměřená na inovace a svobodný software.

  4. CentOS: Distribuce podporovaná komunitou, která je odvozena od Red Hat Enterprise Linuxu.

  5. Mint: Mint: uživatelsky přívětivá distribuce založená na Ubuntu, jejímž cílem je snadné používání a přizpůsobení.

  6. Arch: Arch: Distribuce s průběžným vydáváním, která umožňuje uživatelům přizpůsobit si systém svým specifickým potřebám.

  7. Manjaro: Uživatelsky přívětivá distribuce založená na Arch, jejímž cílem je usnadnit používání Arch pro začátečníky.

  8. openSUSE: Je to komunitní distribuce, která nabízí řadu desktopových prostředí a možností pro vývojáře a správce systému.

Toto je jen malý výběr z mnoha různých dostupných distribucí Linuxu. Mezi další oblíbené distribuce patří CentOS, Fedora a Slackware.

Instalace:

Instalace Linuxu do počítače je poměrně jednoduchý proces, ale vyžaduje určitou přípravu a rozhodování. Zde jsou uvedeny obecné kroky, kterými se můžete řídit při instalaci Linuxu do počítače:

  1. Zvolte si distribuci Linuxu: Existuje mnoho různých distribucí Linuxu, z nichž si můžete vybrat, každá má vlastní sadu funkcí a cílovou skupinu. Při výběru distribuce zvažte své potřeby a preference.

  2. Stáhněte si instalační médium: Po výběru distribuce si musíte stáhnout instalační médium, které může mít podobu zaváděcího disku USB nebo DVD. Instalační médium obvykle najdete na webových stránkách distribuce nebo na webových stránkách třetí strany.

  3. Připravte si počítač: Než začnete s instalací, ujistěte se, že váš počítač splňuje minimální systémové požadavky vybrané distribuce, a zazálohujte si všechna důležitá data.

  4. Spusťte systém z instalačního média: Restartujte počítač a zadejte nastavení systému BIOS nebo UEFI pro spuštění z instalačního média. Obvykle to vyžaduje stisknutí určité klávesy během zaváděcího procesu, například F12 nebo Esc.

  5. Postupujte podle průvodce instalací: Instalační proces se liší v závislosti na distribuci a použitém průvodci instalací. Obecně platí, že je třeba vybrat jazyk, rozdělit pevný disk a nastavit uživatelský účet.

  6. Nainstalujte všechny potřebné ovladače: Po dokončení instalace může být nutné nainstalovat další ovladače, abyste umožnili plnou funkčnost hardwaru. To se obvykle provádí prostřednictvím správce balíčků nebo samostatného nástroje poskytovaného distribucí.

Podrobnější pokyny je dobré vyhledat v dokumentaci nebo v návodu k instalované distribuci.


Aplikace pro windows:

Obecně není možné spouštět nativní aplikace pro Windows přímo v Linuxu. Existují však několik možností, jak můžete spustit aplikace pro Windows na systému Linux:

  • Dual-boot: Jednou možností je instalovat Linux a Windows na oddělené oddíly na pevném disku a vybrat, do kterého operačního systému se při spuštění počítače přihlásit. To vám umožní používat oba systémy a jejich příslušné aplikace, ale při přepínání mezi nimi budete muset restartovat počítač.

  • Virtualizace: Další možností je použít virtualizační software, jako je VirtualBox nebo VMware, k vytvoření virtuálního počítače na vašem systému Linux. Poté můžete nainstalovat a spustit Windows a jeho aplikace v virtuálním počítači. To vám umožní používat aplikace pro Windows v rámci Linuxu bez nutnosti restartovat počítač, ale může to mít nějaký výkonnostní náklad.

  • Wine: Wine je volně dostupná a open-source kompatibilní vrstva, která vám umožní spustit některé aplikace pro Windows v Linuxu. Není to dokonalé řešení a nemusí fungovat se všemi aplikacemi, ale může být užitečným nástrojem pro spouštění určitých programů pro Windows v Linuxu.

  • Vzdálená plocha: Pokud máte přístup k počítači s Windows, můžete použít klienta pro vzdálenou plochu k připojení se k němu ze svého systému Linux a spustit aplikace pro Windows vzdáleně.


Je také možné používat webové verze některých aplikací nebo použít alternativní open-source aplikaci, která plní podobný účel.